طرح-احداث-واحد-تولید-اکریلونیتریل-1

آكريلونيتريل

معرفی آكريلونيتريل :

اكريلونيتريل به عنوان ماده اوليه توليد الياف آکریلیک، رزین‌های ABS و…. نقش مهمي در صنايع توليد الياف مصنوعي و شيميايي برعهده دارد. ماده اوليه جهت توليد اكريلونيتريل، پروپيلن و در تکنولوژی‌های جديد كه هنوز تجاري نگرديده است، از پروپان استفاده مي‌شود. با وجود مواد اوليه و بازار مصرف مناسب متأسفانه تاكنون توليد اكريلونيتريل در ايران محقق نگرديده است. به غير از صنايع پايين دستي پتروشيمي ، شركت ملي صنايع پتروشيمي نيز خود مصرف‌كننده اكريلونيتريل مي‌باشد به طوري كه عدم ايجاد واحد پتروشيمي جهت توليد آكريلونيتريل منجر به خروج ساليانه حدود ۱۰۰ ميليون دلار ارز جهت واردات طي سال‌های اخير گشته است. آكريلونيتريل (ACN) مايعي است بي رنگ با بوي ملايم و قابل اشتعال که محدوده اشتعال آن در هوا ۳-۱۷ % بوده همچنين قابل حل در آب و حلال‌های آلي است. در توليد تجاري آکريلونيتريل، اين محصول از واکنش بين پروپيلن و آمونياک در مجاورت هوا توليد می‌گردد. اين واکنش که به Sohio معروف است به صورت زير می‌باشد:

۲CH۳-CH=CH۲ + ۲NH۳ + ۳O۲ → ۲CH۲=CH-C≡N + ۶H۲O

در اين روش، سيانيد هيدروژن و استونيتريل با خلوص ۹۹% توليد می‌شود.

خواص فيزيكی مقدار
نقطه اشتعال(°C)
۰
نقطه جوش (°C)
۷۷.۴ - ۷۷.۳
نقطه انجماد (°C)
۸۳-
دانسيته g/cm3 ۲۵°C
۰.۸۰۰۴
انحلال در آب ۱۰۰g/mL درC°۲۰
۷
وزن ملکولي g/mol
۵۳.۰۶

خواص فیزیکی

شرح مورد
هالوژناسيون
واکنش گروه نيتريل (هيدراسيون و هيدروليز)
سيانواتيلاسيون
واکنش با الفين ها
ديمريزاسيون
واکنش با آلدئيدها
پليمريزاسيون
واکنش باند دوگانه
هيدروفرميلاسيون
هيدروژناسيون

خواص شیمیایی

کاربرد آکریلونیتریل

مهم‌ترین كاربردهای آكريلونيتريل شامل الياف آكريليك، توليد رزين هاي ABS/SAN، آديپونيتريل، آكريلاميد و لاستيك هاي نيتريل می باشد. نمودار زير توزيع بازار جهانی كاربردهای آكريلونيتريل را نشان می دهد:

طرح-تولید-گاز-طبیعی-به-پلی-پروپیلن-1

معرفی خوراک- پروپیلن

معرفی خوراک-پروپیلن

پروپيلن يا پروپن يکي از مهم ترين مونومرها و مواد اوليه صنايع پتروشيمي و يکی از عمدهترين الفينهاي سبک محسوب میشود. در حال حاضر پروپیلن غالباً بهعنوان یک محصول جانبی از پالایش نفت خام و تولید اتیلن از طریق واکنش کراکینگ با بخار آب تولید میشود. این ماده عمدتاً به عنوان یک خوراک میانی در تولید انواع محصولات پتروشیمی استفاده میگردد که در این میان، بیشترین کاربرد پروپیلن (حدود ۶۵ تا ۶۸%) در تولید پلی پروپیلن میباشد.

پروپیلن عموماً بیرنگ، دارای نقطه جوش پایین، اشتعالپذیر و ترکیب گازی بسیار فرار است و در آب، اتانول، اتر و اسيد استيک حل میگردد.

کاربردهای پروپیلن

گریدهای مختلف پروپیلن کاربردهای متفاوتی دارند. کاربردهای پروپلین در تولید محصولات مختلف عبارت اند از :

بررسی فنی

آکریلونیتریل نوعی ترکیب مایع  فرار است و فرمول شیمیایی آن CH۲CHCN می باشد. روش های تولید آکریلونیتریل در حال حاضر به مراحل زیر است:

۱) تولید آکریلونیتریل بر پایه خوراک پروپیلن

۲) تولید آکریلونیتریل بر پایه خوراک پروپان